VAŠKE U KOSI, KAKO IH SE REŠITI?

   Počela je školska godina, vrtići ponovo rade u punom kapacitetu,  deca se raduju, roditelji se bore sa organizacijom vremena kako bi uskladili sve svoje obaveze.
   Kada misle da su uspostavili uravnoteženi ritam obaveza, susretnu se sa novim problemom. Pojava vaški kod dece.


Kako, zašto, higijena je na zavidnom nivou, gde je problem?

  Stara narodna poslovica kaže „i vaške idu na čisto“.  Ništa strašno.

Vaške postoje i sada, najčešće napadaju kosu dece uzrasta od 3 do 11 godina, ali neretko mogu da se jave i u kosi odrasle dece, adolescenata, pa i roditelja.

  Vaške se prenose kontaktom sa obolele osobe na zdravu, ali mogu i korišćenjem pribora, prostora i opreme na kome se nalaze vaške. Vaške van kose mogu da žive i do 72 sata. Brzo se razmnožavaju i jedna ženka može  da položi od 100 do 500 jaja (gnjida). Vaška živi oko tri nedelje, ali s obzirom da polaže veliku količinu jaja jako brzo se razmnožava.

  Pored toga što je neprijatno videti vaške kako šetaju po kosi treba znati da su to  paraziti koji spadaju u insekte koji se hrane krvlju. Najčešće zaposedaju donji deo vlasi kose do korena i to iza ušiju i u potiljku gde je najbolja prokrvljenost glave. Sam ubod vaške kao iritira kožu i javlja se svrab. Usled češanja deca mogu da naprave ragade (oštećenja na koži) koja mogu dodatno da se inficiraju.


Kako sprečiti, a kako lečiti?

Redovno i pažljivo pregledajte kosu deteta, naročito deo oko ušiju i potiljak.

Održavajte higijenu kose i kože deteta.

Ukoliko je dete već imalo vaške, a znate da ih ima i u vrtiću ili školi, poželjno je da kosu isprskate sprejom koji preventivno deluje da vaška ne uđe u kosu deteta.

Ako primetite gnjide ili vaške, kod kuće pregledajte i ostale članove porodice.

 U apoteci nabavite sredstva koja ubijaju vaške (pedikulocidi) a koja mogu biti u obliku praška, šampona, losiona ili gela. Budite uporni i prema uputstvu primenjujte ova sredstva. Nemojte povećavati dozvoljene količine sredstava jer to neće dati bolji efekat, već je potrebno ponavljati proces najmanje dve nedelje. Pokušajte da iščešljavajte kosu gustim češljem nad kadom, dok je šamponirana (možete biti iznenađeni brojem vaški koje ćete na taj način odstraniti).

Pored primene hemijskih sredstava, koristite i mehanička- odnosno gusti češalj koji može da odstrani umrtvljene vaške ali i gnjide.

Hemijskim sredstvima mogu se ukloniti vaške ali gnjide jako teško.

Gnjide se moraju ukloniti mehanički, češljanjem mokre kose gustim češljem natopljenim sirćetom, koje pomaže da se gnjida odvoji od kose, ili nekim sličnim preparatom.

Treba ostati uporan sve dok se i poslednja gnjida ne otkloni iz kose, jer u suprotnom, zbog brzog razmnožavanja, vaške mogu ponovo da se pojave.

Obavestite okruženje vašeg deteta da postoji problem vašljivosti kako bi se pregledala i ostala deca i problem potpuno otklonio. Neretko se dešava da se izborite sa vaškama u kosi vašeg deteta a kad se vrati u vrtić, školu problem se ponovi.

Ne treba paničiti, sve se može rešiti, samo budite uporni.