NEDELJA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE

Šta je karcinom grlića materice i kako se dobija?

Karcinom grlića materice u najvećem broju slučajeva izazivaju HPV virusi (humani papiloma virusi) koji se prenose se seksualnim putem. Postoje više tipova HPV virusa i podeljeni su prema učestalosti izazivanja malignih promena. Više od 80% polno aktivnih žena bar jednom u toku života je imala HPV infekciju.
Infekcije nekim od tipova ovih virusa prolaze spontano bez simptoma i znakova. Možete imati neki od ovih virusa godinama a da to i ne znate. HPV virusi najčešće dovode do promena na ćelijama grlića materice. Neki mogu dovesti do nastanka kondiloma, prekanceroznih lezija ili do karcinoma.
Da li će i kada će neki od tipova HPV virusa dovesti do pojave karcinoma nikad se ne zna i zato je potrebno redovno obavljati preventivne preglede- odnosno PAPA test.

Rizik od nastanka bolesti mogu povećati i dodatni faktori kao što su pušenje, smanjena otpornost organizma, seksualni odnos bez zaštite, stresne situacije i slično.


Na šta treba obratiti pažnju?

Ne postoje specifični simptomi i znaci koji ukazuju na nastanak karcinoma grlića materice. Najčešće su to netipični simptomi kao što su neprijatan vaginalni sekret, neuobičajena vaginalna krvarenja, bolovi u maloj karlici i u donjem delu leđa, bolni seksualni odnosi itd.


Kako se dijagnostikuju promene ćelija grlića materice?

Najlakši i najbezbolniji način dijagnostike jeste putem PAPA testa, odnosno pri ginekološkom pregledu uzima se bris grlića materice i taj uzorak ćelija šalje na analizu (PAPA test).
Ukoliko ovom metodom dokažemo prisustvo izmenjenih ćelija grlića materice rade se dodatni testovi i metode.
Kolposkopija, kojom se detaljnije analiziraju izmenjene ćelije grlića materice.
Sledeća metoda ako je potrebno jeste biopsija uočene promene na grliću materice sa histopatološkom potvrdom.


Kako se leči?

U zavisnosti od faze u kojoj je otkrivena promena na grliću materice zavisi, obim i vrsta lačenja,koji mogu biti:
- Konizacija
- Hirurški zahvat
- Hemioterapija
- Zračna terapija.
Odluku o vrsti lečenja donose stručni timovi lekara na osnovu dijagnoze bolesti, stadijuma, histoloških osobina tumora, zdravstvenog stanja osobe.
Uspešnost lečenja u najvećoj meri zavisi od stadijuma bolesti odnosno od ranog otkrivanja bolesti.


Prevencija?

PREVENCIJA je najbolji vid lečenja ove bolesti.

Redovni ginekološki pregledi i PAPA test, najmanje jednom godišnje, mogu gotovo uvek pokazati promene, pre nego što one dovedu do raka grlića materice.

Infekcija HPV virusom se prenosi seksualnim putem pa je važno praktikovati siguran seks, uz korišćenje kondoma.
Prema mišljenju stručnjaka iz ove oblasti, primarna zaštita od HPV infekcija jeste svakako vakcinacija adolescentkinja pre prvog seksualnog kontakta, koja se sprovodi i kod nas ali za sada na dobrovoljnoj bazi.


Odlazak kod ginekologa bi trebalo da bude navika. Najbolje vreme za PAPA test je polovina ciklusa, važno je da prethodno veče niste stavljali vaginalete i imali seksualni odnos. Ukoliko imate dodatnih pitanja, budite slobodni da nas kontaktirate. Naš tim farmaceuta u saradnji sa lekarima će Vam dati odgovor u najkraćem roku. Što se ranije otkriju promene, lečenje je lakše i usprešnije.
Mislite na svoje zdravlje,
LIPA lek apoteka- mesto brige o Vama.