NACIONALNI DAN BORBE PROTIV RAKA DOJKE

RAK DOJKE- PROBLEM SAVREMENE ŽENE
Ženske grudi su simbol ženske lepote, ljubavi, majčinstva i života! Prema statističkim podacima svaka osma žena oboli od raka dojke, ali koja je ta osma, ja, ti, naša majka, sestra, ćerka? Šta ja mogu da uradim za svoje dojke? Vodite računa o svom zdravlju i obavezno ovo radite posle 20 godine:
- jednom mesečno, uvek u isto vreme samopregled dojki
- jednom godišnje pregled dojki kod izabranog ginekologa
- uradite ultrazvuk dojki po preporuci lekara
- uradite mamografski pregled dojki posle 40.godine jednom
- uradite posle 50.godine mamografiju na svake dve godine obavezno.

Kako nastaje rak dojke?
Faktori rizika za nastanak raka dojki su brojni i mogu se podeliti u dve grupe:
- oni na koje ne možemo da utičemo(pol, starost, nasledne predispozicije, rasa)
- oni na koje možemo da utičemo (pušenje, alkohol, nezdrava ishrana, smanjena fizička aktivnost, hormonska terapija,nerađanje dece, nedojenje dece, rađanje dece posle 30 godine života,gojaznost..)
Niko sa sigurnošću ne može da kaže koji od ovih faktora više doprinose nastanku raka dojke, ali svakao hihovo dejstvo je kumulativno.
Kako mogu da sprečim rak dojke?
Jako je bitno da utičemo na faktore koje možemo da promenimo ili smanjimo, kako bi se kumulativno dejstvo za nastanak raka dojke smanjilo. Ali i tada nismo u potpunosti sigurni.
Bez obzira na sve, ukoliko primetite kod sebe:
- da su dojke nejednake, da postoji iritacija kože ispod dojki, da postoje kvržice na bradavici, da se pojavljuje veći broj dlačica, svrab na bradavicama, beličasti ili sukrvičavi iscedak, kvržice na dojci, da se pojavila neravnina na dojkama, tišteći bol koji ne prolazi. OBAVEZNO SE JAVITE LEKARU.
Najčešće sve ove promene su bezazlene, ali nekada mogu da upozore da ipak treba nastaviti dodatnu dijagnostiku i otkriti rak u najranijoj fazi kada je lečenje i izlečenje moguće u najvećem broju slučajeva.
Koji se pregledi rade?
Pored kliničkog pregleda glavne dijagnostičke procedure su UZ dojke, mamografija, magnetna rezonanaca, biopsija i HP analiza uzoraka.

UZ dojke je neinvazivna metoda, lako se izvodi ne boli i preporučuje se ženama ispod 40.godine života.
Mamografija je rendgenski pregled dojki koji traje oko 10 minuta. Nije bolna, zračenje je minimalno, ne plaća se u državnim ustanovama, može da se ponavlja ako je potrebno, dostupna je, ne šteti organizmu a spašava život.
Magnetna rezonanca je specifičan rendgenski pregled koji se radi ako se nešto posumnja na predhodnim pregledima.
KOR- biopsija ili biopsija EX- tempore, se radi ukoliko se uoče promene iz kojih može da se uzme isečak i pošalje na histopatološku analizu. Tom metodom se određuje vrsta i stadijum karcinoma dojke, od čega zavisi vrsta i obim lečenja.

Kada se postavi dijagnoza na vreme, odmah se počinje sa lečenjem koje zavisi od vrste tumora koji je otkriven. Kako se leči? Lečenje može biti:hirurško, zračna terapija, hemioterapija ili kombinacije navedenih. U našoj zemlji postoje institucije, stručnjaci, oprema i lekovi što je uslov da se rak otkrije na vreme i adekvatno leči. Rak dojke danas nije smrtonosna bolest već hronična sa kojom se živi, samo je bitno otkriti na vreme.

Brinite o svom zdravlju i redovno ga kontrolišite.
Sami sabi najviše pomažete.
Neka ženske grudi budu i ostanu simbol ženske lepote, ljubavi i sreće.Vaša,
LIPA lek apoteka.