DONESI ODLUKU OSTAVI DUVAN 31.MAJ 2021

Kažu da oni koji odustaju nikada ne pobeđuju, ali u slučaju duvana, ljudi koji odustaju od pušenja su pravi pobednici.

Kada je objavljeno da je kod pušača veća verovatnoća da će se razviti teška bolest udružena sa COVID-om 19 u poređenju sa nepušačima, to je pokrenulo milione pušača da žele da prestanu sa konzumirajem duvana.


Bez odgovarajuće podrške, odvikavanje može biti jako izazovno. Nikotin koji se nalazi u duvanu stvara jaku zavisnost.
Ponašanje i emocionalne veze sa upotrebom duvana - poput cigarete uz kafu, žudnje za duvanom, osećaja tuge ili stresa - otežavaju odvikavanje od te navike.
Uz profesionalnu podršku korisnici duvana udvostručuju šanse za uspešno odvikavanje.

BUDITE UPORNI, SAČUVAJTE SVOJE ZDRAVLjE.

Naučno je dokazano, brojnim studijama, da duvanski dim predstavlja faktor rizika za više od 70% hroničnih bolesti. Najveći uticaj duvanskog dima je kod nastanka malignih bolesti, kardiovaskularnih bolesti i problema sa reprodukcijom.

Sa porastom broja pušača, posebno među ženama, raste i broj obolelih od karcinoma pluća, što predstavlja direktnu povezanost. Od ukupnog broja umrlih od karcinoma pluća 95% su bili pušači.
Infarkt miokarda je 40 puta češći kod pušača, a od ukupnog broja umrlih od opstruktivne bolesti pluća oko, 70% su bili pušači.
Rizik da pušač oboli od kardiovaskularnih bolesti je 2-4 puta veći nego kod nepušača.
Takođe jako je povećan rizik za nastanak hronične opstruktivne bolesti pluća.

Kod pušača je karakteristično otežano disanje, suvi kašalj, lako zamaranje. Uticaj na reproduktivnu sposobnost je jako izražen. Svaka popušena cigareta usporava pokretljivost i smanjuje broj spermatozoida.
Kod trudnica pušača duvanski dim utiče na rast i razvoj bebe u stomaku.

  • Krvni sudovi - kod pušača dolazi do povećanog stvaranja arterosklerotičnih promena na krvnim sudovima, mogućnosti stvaranja tromba, teže zarastanje rana, pad imuniteta, otežana prokrvljenost svih organa i tkiva.
  • Sistem organa za varenje - takođe može da trpi oštećenje zbog otežane prokrvljenosti što može da dovede do pojave čira ili karcinoma na ovim organima.
Vaš organizam će spremno dočekati odluku da prestanete sa duvanom i trudiće se da popravi sve ono što je moguće.

  • U prvih 24h sa smanjenjem koncentracije nikotina i ugljen monoksida kao i drugih štetnih materija, raste nivo kiseonika u cirkulaciji što dovodi do normalizacije krvotoka, temperature ekstremiteta. Raste napetost, ali ona će se svakako stabilizovati za oko dve nedelje nepušačkog staža.
  • U toku 2-3 nedelje normalizuje se cirkulacija, poboljšava se funkcija pluća, lakše se hoda, a uznemirenost i napetost dostižu vrhunac. Poboljšava se opšti izgled osobe, boja kože, izgled kose noktiju, lica i td.
  • Posle godinu dana nepušačkog staža, rizik od nastanka koronarne bolesti se snanjuje na polovinu, zatim plućna funkcija se poboljšava, smanjuje se kašalj i iskašljavanje, lakše se hoda, opšta energija osobe se poboljšava.
  • Posle 5 godina verovatnoća od nastanka karcinoma pluća se smanjuje za polovinu, a opšte stanje organizma je drastično bolje.
  • Posle 10-15 godina nepušačkog staža, pušača koji je ostavio cigarete, verovatnoća nastanka hroničnih masovnih bolesti je slična kao i kod nepušača.

Napravite veliki korak za očuvanje svog zdravlja.
Učinite to dok ste mladi i zdravi, jer tako smanjujete rizik za nastanak bolesti.

Ako sami ne možete da prestanete sa konzumiranjem duvana, potražite pomoć stručnjaka - zdravstvenog radnika.
BUDITE UPORNI, SAČUVAJTE SVOJE ZDRAVLjE i pomozite drugima da isto učine.


LIPA lek apoteka – mesto brige o Vama.