ALERGIJE NA POLEN

ALERGIJE NA POLEN

Stiglo je proleće za mnoge najlepše godišnje doba, sunce zelenilo, cveće na sve strane, ali za oko 20% stanovnika počinju ozbiljni zdravstveni problemi- ALERGIJE NA POLEN.

U martu i aprilu najviše je prisutan polen drveća i cveća, u maju i junu polen trava a od jula do oktobra cvetaju korovske biljke. Najveća koncentracija polena u  proleće jeste od breze, leske, javora i nekih vrsta vrba. U leto divlji pelin, a od avgusta polen ambrozije i drugih korovskih biljaka.

Polen je fini prah koji proizvode biljke u fazi cvetanja i koji se putem vetra širi svuda.

Kada je  toplo, suvo i sa malo vetra koncentracija polena je najveća, kada je mirno i vlažno vreme koncentracija polena se smanjuje, a najmanja je kada pada kiša.

 U odnosu na doba dana, najveća koncentracija polena jeste u jutarnjim satima i tada se ne savetuje provetravanje prostorija, sa porastom temperature koncentracija polena se smanjuje, tako da u tom periodu treba ići u šetnju i provetravati prostorije.

Ko može da ima alergiju na polen?

Teoretski svaka osoba, ali su posebno osetljive osobe sa atopskom konstitucijom, odnosno one koje imaju sklonosti ka alergijama i koje imaju genetsku predispoziciju za to.

Kada dodje u kontakt sa polenom odbrambeni sistem osobe stvara antitela odnosno bori se protiv alergijske reakcije, ukoliko je taj imunološki odgovor jači, kod ponovnog kontakta sa polenom javljaju se simptomi alergije na polen.

Najčešći simptomi su:

-        kijanje, kašljanje, curenje iz nosa, svrab u nosu i očima, kolutovi oko očiju, zapušen nos, a nekada i otežano disanje.

Dijagnoza se postavlja relativno lako, na osnovu kliničke slike, ali ako nismo baš sigurni, mogu se uraditi i dodatne dijagnostičke procedure, kao što je ispitivanje krvi, ili kožni alergijski test.

Može li se izbeći alergija na polen?

Ako je osoba sklona alergijskoj reakciji, ne može se izbeći alergija, ali se mogu ublažiti simptomi alergije. Zato zapamtite ove savete:

-        Treba izbegavati šetnje u jutarnjim satima kada je koncentracija alergena najveća;

-        Treba izbegavati šetnje travnatim površinama gde ima puno alergogenih biljaka u tom periodu;

-        Preporučuje se nošenje sunčanih naočara kako bi se smanjilo izlaganje očiju polenskim zrncima;

-        Treba boraviti što duže u zatvorenom prostoru kada je sezona polena najintenzivnija;

-        Treba često prati ruke i oči;

-        Izbegavati sušenje veša na otvorenom;

-        Često se tuširajte, perite kosu;

-        Treba izbegavati provetravanje prostorija u jutarnjim satima;

-        Za hlađenje prostorija i kola bolje je koristiti klimu;

-        Treba seći drveće u stambenim naseljima čiji je intenzitet polinacije veliki i saditi drveće koje ne stvara puno polena,

-        Treba kontinuirano kositi zelene površine i uništavati zakorovljene površine;

Kako se leči alergija na polen?

-        Izbegavati alergene, i započeti preventivnu terapiju po savetu doktora najmanje deset dana pre početka sezone polinacije, posebno kada se zna na koju vrstu polena ste najosetljiviji;   

-        Kada se pojave simptomi polenske alergije treba uzimati lekove koji smanjuju simptome odnosno neutrališu aktivne hemijske materije koje izazivaju alergiju. To su čuveni lekovi antihistaminici, koji mogu biti u obliku, spreja, kapi ili tableta. Sve po savetu lekara;   

-        Postoji i mogućnost imunoterapije, odnosno desenzibilizacije organizma od konkretnog alergena. To je na neki način vakcinacija protiv polenske alergije. U dogovoru sa doktorom, ako je moguće, primati niske doze alergena putem injekcija potkožno, ili kapi i sublingvalnih tableta i na taj način postići toleranciju organizma na konkretan alergen.

Svakako je obavezno posavetovati se sa lekarom i redovno uzimati propisanu terapiju uz sve ove savete koje smo naveli.

Ukoliko niste alergični na polen iskoristite lepo vreme i bavite se fizičkom aktivnošću kada god za to imate vremena i uživajte u proleću, a ako imate alergiju na polen takođe budite fizički aktivni, ali to radite u vremenu kada je koncentracija polena manja i uz savete Vašeg lekara i farmaceuta.

Preporučujemo takođe pratite kretanje koncentracije polena u Vašem mestu, na sajtu zvanične institucije koja prati merenje koncentracije polena u vazduhu u mnogim gradovima u Srbiji i daje prognozu kretanja polena određenih biljaka za naredni period. To je Agencija za zaštitu životne sredine www. sepa.gov.rs.

Za sva dodatna pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.


Vaša,

LIPA lek apoteka.